Bezen & Partners | News

Bilgi Notu - Sermaye Hareketleri Genelgesi’nde Değişiklik




 











Başlıca Düzenlemeler




  • Bankaların SWIFT işlemlerine yönelik kontrol yükümlülüğü kapsamına TL hesapları da alınmıştır.

  • Yurda getirilmeden kullanılabilen kredilerin kapsamı genişletilmiştir.














Sermaye Hareketleri Genelgesi’nde Değişiklik




T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığının 16 Mart 2021 tarih ve 180199 sayılı yazısı ile Sermaye Hareketleri Genelgesi’nin (“Genelge”) yurt dışından kredi alınmasına ilişkin “Genel Esaslar” başlıklı 19’uncu ve “Yurda getirilmeden kullanılabilen krediler” başlıklı 22’nci maddesinde değişiklik yapılmıştır.




Genelge’deki Değişiklikler

 




  1. Bankaların Yurt Dışından Türkiye’ye Aktarılan Paralara İlişkin Kontrol Yükümlülüğü



Genelge’nde, bankaların, Türkiye’de yerleşik kişilere ait döviz tevdiat hesaplarına yurt dışından aktarılan paralara ilişkin SWIFT mesajlarında, söz konusu bedelin kredi olup olmadığının tespiti amacıyla SWIFT mesajlarını kontrol etme yükümlülüğü mevcuttu.



Değişiklik ile birlikte bankaların kontrol yükümlülüğüne, döviz tevdiat hesapları ile birlikte Türk lirası mevduat hesapları da dâhil edilmiştir. Bu noktada, artık yurt dışından Türk lirası mevduat hesaplarına aktarılan bedellerin kredi olduğunun tespiti durumunda, bu bedeller de yurt dışından temin edilen kredi olarak işleme alınacaktır.



Ek olarak, bankaların, yurt dışından firma hesabına aktarılan 50.000 ABD doları veya üzerinde ve aktarım sebebi belirlenemeyen her türlü döviz tutarları açısından, bu tutarların kredi olup olmadığının tespiti açısından, ilgili firmadan yazılı beyan ve bu beyanı doğrulayıcı belgeler alması gerekmekteydi.



Değişiklik sonrasında Türk lirası mevduat hesaplarına aktarılan bedellerin kontrolü ile bağlantılı olarak, bankaların, artık 250.000 TL veya üzerinde ve aktarım sebebi belirlenemeyen tüm Türk lirası tutarları için de ilgili firmalardan yazılı beyan ve doğrulayıcı belgeler talep etmesi gerekecektir.




  1. Yurda Getirilmeden Kullanılabilen Kredilerin Kapsamına Ek İstisna



Genelge kapsamındaki istisnalara ek olarak, Türkiye’de yerleşik kişilerce yurt dışında yerleşik kişilerden temin edilen kredilerin refinansmanı amacıyla aynı kişilerce yurt dışından temin edilen krediler, doğrudan ilgili kredilerin geri ödemesinde kullanılmak koşuluyla yurda getirilmeden kullanılabilecektir. Ancak, bu refinansman kredilerinin doğrudan ilgili kredilerin geri ödemesinde kullanılmayan kısımlarının, Türkiye’deki bir banka aracılığı ile yurda getirilerek kullanılması zorunludur. Son olarak, bu refinansman bedelinin yurda getirilmeyen kısmı için firmanın, bu bedelin yurt dışında yerleşik kişilerden temin edilen kredilerin refinansmanı amacıyla kullanıldığını belirten yazılı bir beyan vermesi gerekecektir.



 



 



Sonuç



Sermaye Hareketleri Genelgesi’nde yapılan değişiklikler ile bankaların, yurt dışından Türk lirası olarak transfer edilen bedeller açısından da yurt dışından kullanılan kredi değerlendirmesi yapması gerekecektir. Ek olarak, firmaların yurt dışından temin ettikleri kredileri ödemek amacıyla yine yurt dışından temin ettikleri refinansman kredilerinin yurda getirilerek kullanılma şartından muaf tutulması, bu firmalar açısından işlem kolaylığı ve zaman tasarrufu sağlayacaktır.



 




 



İlgili Kişiler



Daha fazla bilgi için lütfen bizimle iletişime geçiniz:












 



Murat Soylu



Ortak



+90 (212) 366 6802



[email protected]



 



Mustafa Karadaş



Stajyer



+90 (212) 366 6828



[email protected]



 




 


TOP